آخرین مرحله چرخه حسابداری در ایران

آخرین مرحله چرخه حسابداری در ایران

آخرین مرحله چرخه حسابداری در ایران

با سلام خدمت بینندگان عزیز در اینجا می خواهیم درباره فرآیند چرخه حسابداری که سیستم حسابداری را برای حسابداران پرمشغله و کارآفرینان آسان تر می کند صحبت کنیم. این می تواند به رفع حدس و گمان در مورد نحوه رسیدگی به فعالیت های حسابداری کمک کند. همچنین به اطمینان از ثبات، دقت و کارایی در تجزیه و تحلیل عملکرد مالی کمک می کند. آخرین مرحله چرخه حسابداری 

باید تمامی اطلاعات مالی موسسه را شناسایی، اندازه گیری، ثبت، طبقه بندی و در قالب صورتهای مالی تخلیص نموده تا اطلاعات مفیدی را برای استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری فراهم نماید. فرآیند عملیات حسابداری شامل یک سری عملیاتی است که به طور پیاپی در هر دوره مالی تکرار می شود.

چرخه حسابداری یک فرآیند هشت مرحله ای اساسی برای انجام وظایف حسابداری یک کسب و کار است. این یک راهنمای واضح برای ثبت، تجزیه و تحلیل و گزارش فعالیت های مالی یک شرکت ارائه می دهد. هشت مرحله مهم چرخه حسابداری

چرخه حسابداری به طور گسترده در طول یک دوره گزارش کامل استفاده می شود. بنابراین، سازماندهی ماندن در طول فرآیند می تواند یک عنصر کلیدی باشد که به حفظ کارایی کلی کمک می کند. دوره های چرخه حسابداری بسته به نیازهای گزارشگری متفاوت خواهد بود. اکثر شرکت ها به دنبال تجزیه و تحلیل عملکرد خود به صورت ماهانه هستند، اگرچه برخی ممکن است بیشتر بر نتایج فصلی یا سالانه تمرکز کنند.

در هر صورت، اکثر حسابداران از وضعیت مالی روزانه کسب و کار آگاهی دارند. به طور کلی، تعیین طول هر چرخه حسابداری مهم است، زیرا تاریخ افتتاح و بسته شدن مشخصی را تعیین می کند. هنگامی که یک چرخه حسابداری به پایان می رسد، یک چرخه جدید شروع می شود و فرآیند حسابداری هشت مرحله ای را دوباره شروع می کند.

هدف اصلی چرخه حسابداری 

هدف اصلی چرخه حسابداری اطمینان از صحت و انطباق صورتهای مالی است. اگرچه اکثر حساب‌ها به صورت الکترونیکی انجام می‌شوند، هنوز مهم است که مطمئن شوید همه چیز درست است، زیرا اشتباهات می‌توانند با گذشت زمان بدتر شوند.

مراحل چرخه حسابداری به ترتیب در ایران

مراحل چرخه حسابداری شامل شناسایی تراکنش ها، ثبت تراکنش ها در مجله، ارسال تراکنش ها، تهیه تراز آزمایشی تعدیل نشده، تجزیه و تحلیل صفحه گسترده، تعدیل مغایرت های ثبت مجله، تهیه صورت مالی و بستن دفاتر می باشد. آخرین مرحله چرخه حسابداری 

نکات کلیدی که باید در مرحله مهم چرخه حسابداری به خاطر بسپارید

– چرخه حسابداری فرآیندی است که برای تسهیل حسابداری مالی فعالیت های تجاری برای صاحبان مشاغل طراحی شده است.

– به طور کلی هشت مرحله در یک چرخه حسابداری وجود دارد.

– بسته شدن چرخه حسابداری گزارش های عملکرد مالی جامعی را در اختیار صاحبان مشاغل قرار می دهد که برای تجزیه و تحلیل کسب و کار استفاده می شود.

– مراحل هشت گانه چرخه حسابداری عبارتند از: شناسایی معاملات، ثبت معاملات در دفتر روزنامه، نمایش، تراز آزمایشی تعدیل نشده، صفحه گسترده، تعدیل ثبت های مجله، صورت های مالی و بستن دفاتر.

– اگرچه تقریباً تمام حسابداری به صورت الکترونیکی انجام می شود، اما همچنان نیاز به بررسی کامل دارد.

چرخه حسابداری را در ۸ مرحله

چرخه حسابداری هشت مرحله ای با ثبت هر معامله تجاری به صورت جداگانه آغاز می شود و با گزارش کامل فعالیت های تجاری برای دوره چرخه تعیین شده به پایان می رسد. بسیاری از شرکت ها از نرم افزار حسابداری برای خودکارسازی چرخه حسابداری استفاده می کنند. این به حسابداران اجازه می دهد تا تاریخ های چرخه را برنامه ریزی کنند و گزارش های خودکار را دریافت کنند.

بسته به سیستم هر شرکت، کم و بیش می توان از اتوماسیون فنی استفاده کرد. به طور کلی، حسابداری شامل برخی پشتیبانی های فنی می شود، اما ممکن است نیاز به یک حسابدار برای مداخله در چرخه حسابداری در زمان های مختلف باشد.

هر کسب و کار فردی به طور کلی باید چرخه حسابداری هشت مرحله ای را به روش های خاصی تغییر دهد تا مدل کسب و کار و رویه های حسابداری خود را تطبیق دهد. تغییرات در حسابداری تعهدی در مقابل حسابداری نقدی معمولاً یک نگرانی عمده است.

کسب و کارها همچنین می توانند بین حسابداری تک ورودی و حسابداری دو ورودی یکی را انتخاب کنند. حسابداری دوطرفه برای شرکتها برای تهیه سه صورت مالی اصلی ضروری است: صورت سود و زیان، ترازنامه و صورت جریان وجوه نقد.

بیشتر بخوانید  تخصیص دارایی

هشت مرحله چرخه حسابداری

هشت مرحله چرخه حسابداری شامل موارد زیر است:

مرحله یک: شناسایی معاملات هشت مرحله مهم چرخه حسابداری

اولین قدم در چرخه حسابداری شناسایی معاملات است. مشاغل در طول چرخه حسابداری معاملات زیادی خواهند داشت. هر یک باید به درستی در دفاتر شرکت ثبت شود.

نگهداری سوابق برای ثبت انواع معاملات ضروری است. بسیاری از کسب و کارها از فناوری نقطه فروش متصل به دفاتر خود برای ثبت معاملات فروش استفاده می کنند. فراتر از فروش، هزینه هایی نیز وجود دارد که می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. آخرین مرحله چرخه حسابداری 

مرحله دو: ثبت رویدادهای مالی یا ثبت اسناد حسابداری

مرحله دوم در چرخه ایجاد ورودی های مجله برای هر رویداد های مالی است. فناوری نقطه فروش می تواند به ترکیب مراحل یک و دو کمک کند، اما کسب و کارها همچنین باید هزینه های خود را پیگیری کنند. انتخاب بین حسابداری تعهدی و نقدی تعیین کننده زمان ثبت رسمی معاملات است. به یاد داشته باشید که حسابداری تعهدی مستلزم تطبیق درآمد و هزینه است، بنابراین هر دو باید در زمان فروش حساب شوند.

حسابداری نقدی مستلزم ثبت معاملات هنگام دریافت یا پرداخت پول است. حسابداری دوطرفه مستلزم ثبت دو ورودی با هر رویداد به منظور حفظ ترازنامه با دقت تدوین شده و همچنین صورت سود و زیان و صورت جریان نقدی است.

با حسابداری دوطرفه ورود، هر رویداد دارای بدهکار و بستانکار یکسانی بین آنها است. حسابداری تک ورودی با مدیریت دسته چک قابل مقایسه است. این یک گزارش تراز می دهد اما نیازی به چندین ورودی ندارد.

مرحله سه: انتقال به دفاتر روزنامه و دفاتر کل

هنگامی که رویداد به عنوان یک ورودی دفتر روزنامه ثبت می شود، باید به حساب دفتر کل پست شود. دفتر کل به تفکیک تمام فعالیت های حسابداری بر اساس حساب ارائه می کند. این به حسابدار اجازه می دهد تا موقعیت ها و وضعیت مالی را بر اساس حساب نظارت کند. یکی از رایج‌ترین حساب‌هایی که در دفتر کل به آن ارجاع می‌شود، حساب نقدی است که میزان وجه نقد موجود را مشخص می‌کند.

زمانی دفتر کل استاندارد طلایی برای ثبت رویداد ها بود، اما اکنون که تقریباً تمام حسابداری به صورت الکترونیکی انجام می شود، دفتر کل کمتر دغدغه فعالی دارد، زیرا همه تراکنش ها به صورت خودکار ثبت می شوند. هشت مرحله مهم چرخه حسابداری

مرحله چهار: تراز آزمایشی تنظیم نشده

در پایان دوره حسابداری، تراز آزمایشی به عنوان مرحله چهارم در چرخه حسابداری محاسبه می شود. تراز آزمایشی موجودی های تعدیل نشده کسب و کار را در هر حساب نشان می دهد. سپس تراز آزمایشی تعدیل نشده برای آزمایش و تجزیه و تحلیل به مرحله پنجم منتقل می شود.

این اولین مرحله ای است که پس از پایان دوره حسابداری و شناسایی، ثبت و ثبت کلیه معاملات در دفتر کل انجام می شود. (این معمولا به صورت الکترونیکی و خودکار انجام می شود، اما نه همیشه).

هدف از این مرحله اطمینان از برابری کل مانده بدهکار و کل مانده بستانکار است. اگر این اعداد با هم مطابقت نداشته باشند، این مرحله می تواند خطاهای زیادی را بگیرد.

مرحله پنج: کاربرگ

تجزیه و تحلیل یک صفحه گسترده و شناسایی ورودی های تنظیم، پنجمین مرحله در چرخه است. یک کاربرگ ایجاد و استفاده می شود تا اطمینان حاصل شود که بدهکار و بستانکار برابر هستند. اگر مغایرت وجود داشته باشد، باید اصلاحاتی انجام شود.

علاوه بر شناسایی خطاها، ممکن است برای تطبیق درآمدها و هزینه ها هنگام استفاده از حسابداری تعهدی، ورودی های تعدیلی لازم باشد.

مرحله شش: تنظیم ورودی های دفتر روزنامه

در مرحله ششم، یک حسابدار تنظیمات را انجام می دهد. در صورت لزوم، تنظیمات به عنوان ورودی های دفتر روزنامه ثبت می شوند.

مرحله هفت: صورت های مالی

هنگامی که شرکت تمام ورودی های تعدیل را انجام داد، سپس صورت های مالی خود را در مرحله هفتم ایجاد می کند. برای اکثر مشاغل، این صورت‌ها شامل صورت سود و زیان، ترازنامه و صورت جریان نقدی است.

مرحله هشت: حساب ها را ببندید – بستن حسابها

در نهایت یک شرکت چرخه حسابداری را در مرحله هشتم با بستن دفاتر خود در پایان روز در تاریخ بسته شدن مشخص شده تکمیل می کند. بیانیه های پایانی یک گزارش تحلیل عملکرد در طول دوره ارائه می کند.

با توجه به انتقال یا عدم انتقال مانده به سال بعد، حسابها را می توان به سه دسته تقسیم کرد:

– حساب های دائمی

– حساب های موقت

– حساب های مختلط (نهایتا حساب های مختلط هم با انجام اصلاحات و ثبت های اصلاحی وارد حساب های دائمی یا موقت می شوند)

 

بنابراین در پایان سال حساب ها یا دائمی هستند یا موقت. بعد از تهیه صورت سود و زیان، حساب های موقت نیز بسته می شوند و فقط حساب های دائمی باقی می ماند که این حساب ها از طریق صدور سند اختتامیه به سال بعد منتقل می شوند (در قالب سند افتتاحیه).

پس از بسته شدن، چرخه حسابداری دوباره از ابتدا با یک دوره گزارش جدید شروع می شود. بسته شدن معمولا زمان مناسبی برای ثبت اسناد، برنامه ریزی برای دوره گزارش بعدی و بررسی برنامه ای از رویدادها و وظایف آینده است.

بیشتر بخوانید  اصول حسابداری مالی و انواع روابط حسابدرای و دفتر داری

آخرین مرحله چرخه حسابداری در ایران

بستن حساب های موقت در انتهای دوره مالی

همانطور که گفته شد حساب های موقت باید در پایان دوره مالی بسته شوند. مانده مالی این گونه حساب ها به سال مالی بعد منتقل نمی شود.

حساب های موقت شامل حساب های درآمد، هزینه ها و حساب برداشت است. جهت بستن این حساب ها باید از یک حساب رابط و واسطه به نام ” حساب خلاصه سود و زیان ” استفاده کنیم.

مراحل بستن حساب های موقت در شرکت های خدماتی به صورت زیر است:

مرحله اول: بستن حساب درآمد؛

ابتدا حساب درآمدها را بدهکار و حساب خلاصه سود و زیان را بستانکار می کنیم.

مرحله دوم: بستن حساب هزینه ها؛

حساب سود و زیان را معادل با جمع هزینه ها، بدهکار می کنیم و سپس تک تک حساب های مرتبط با هزینه ها را بستانکار می کنیم.

مرحله سوم: بستن حساب خلاصه سود و زیان

مانده خلاصه حساب سود و زیان را مشخص می کنیم:

– اگر مانده حساب سود و زیان بستانکار باشد، معادل آن را بدهکار و حساب سرمایه را بستانکار می کنیم؛ در صورت بستانکار بودن مانده حساب خلاصه سود و زیان، آن مانده را ” سود ” می گویند.

– اگر مانده حساب سود و زیان بدهکار باشد، این حساب را بستانکار و حساب سرمایه را بدهکار می کنیم؛ که در این صورت به این مانده حساب ” زیان ” می گویند.

مرحله چهارم: بستن حساب برداشت؛

در انتها نیز برای بستن حساب برداشت، حساب سرمایه را معادل مانده حساب برداشت بدهکار، و حساب برداشت را بستانکار می کنیم.

بستن حساب های موقت در انتهای دوره مالی در شرکت های خدماتی

همانطور که گفته شد حساب های موقت باید در پایان دوره مالی بسته شوند. مانده مالی این گونه حساب ها به سال مالی بعد منتقل نمی شود.

حساب های موقت شامل حساب های درآمد، هزینه ها و حساب برداشت است. جهت بستن این حساب ها باید از یک حساب رابط و واسطه به نام ” حساب خلاصه سود و زیان ” استفاده کنیم.

 

مراحل بستن حساب های موقت در شرکت های خدماتی

بستن حساب درآمد؛

ابتدا حساب درآمدها را بدهکار و حساب خلاصه سود و زیان را بستانکار می کنیم.

بستن حساب هزینه ها؛

حساب سود و زیان را معادل با جمع هزینه ها، بدهکار می کنیم و سپس تک تک حساب های مرتبط با هزینه ها را بستانکار می کنیم.

بستن حساب خلاصه سود و زیان

مانده خلاصه حساب سود و زیان را مشخص می کنیم:

– اگر مانده حساب سود و زیان بستانکار باشد، معادل آن را بدهکار و حساب سرمایه را بستانکار می کنیم؛ در صورت بستانکار بودن مانده حساب خلاصه سود و زیان، آن مانده را ” سود ” می گویند.

– اگر مانده حساب سود و زیان بدهکار باشد، این حساب را بستانکار و حساب سرمایه را بدهکار می کنیم؛ که در این صورت به این مانده حساب ” زیان ” می گویند.

بستن حساب برداشت؛

در انتها نیز برای بستن حساب برداشت، حساب سرمایه را معادل مانده حساب برداشت بدهکار، و حساب برداشت را بستانکار می کنیم.

بستن حساب های موقت در انتهای دوره مالی در شرکت های بازرگانی

 

به طور کلی بستن حساب های موقت در موسسات بازرگانی بسیار شبیه به شرکت های خدماتی است. تنها تفاوت در این است که حساب هایی در شرکت های بازرگانی وجود دارند، که در شرکت های خدماتی وجود ندارند.

این حساب ها شامل حساب های خرید، فروش، برگشت از فروش و تخفیفات، برگشت از خرید و تخفیفات، تخفیفات نقدی خرید، تخفیفات نقدی فروش و موجودی کالای اول دوره و موجودی کالای انتهای دوره هستند.

 

مراحل بستن حساب های موقت در شرکت ها ی بازرگانی

۱-  حساب خلاصه سود و زیان بدهکار، و موجودی کالای اول دوره بستانکار می شود. سپس حساب موجودی کالای پایان دوره بدهکار، و حساب خلاصه سود و زیان بستانکار می شود.

۲- حساب های فروش، تخفیفات نقدی خرید، و برگشت از خرید و تخفیفات بدهکار، و حساب خلاصه سود و زیان بستانکار می شود.

۳-  حساب های خرید، هزینه ها، برگشت از فروش و تخفیفات و تخفیفات نقدی فروش بستانکار، و حساب خلاصه سود وزیان بدهکار می شود.

۴-  این مرحله کاملا شبیه مرحله سوم شرکت های خدماتی است. اگر مانده حساب خلاصه سود و زیان بستانکار باشد، آن را ” سود ” و اگر بدهکار باشد آن را ” زیان ” می گویند.

۵-  این مرحله کاملا شبیه مرحله چهارم شرکت های خدماتی است. به این معنی که برای بستن حساب برداشت، حساب سرمایه را به اندازه مانده حساب برداشت بدهکار، و حساب برداشت را بستانکار می کنیم.

تهیه کردن تراز آزمایشی اختتامی

پس از انجام اصلاحات بر روی حساب های موقت و انتقال آنها به دفتر کل، مانده حساب ها در دفتر کل صفر می شود. در این مرحله، از مانده حساب ها در دفتر کل یک تراز آزمایشی تهیه می کنیم که به آن ” تراز آزمایشی اختتامی ” می گویند. این تراز فقط شامل حساب های دائمی می شود. آخرین مرحله چرخه حسابداری 

انتقال حساب های دائمی به سال بعد

حساب های دائمی شامل دارایی ها، بدهی ها و سرمایه است. مانده این حساب ها به سال بعد منتقل می شوند؛ برای این کار از ” تراز اختتامیه ” استفاده می کنیم بدین صورت که، تمام حساب هایی که در تراز اختتامیه بدهکار هستند را بستانکار، و حساب تراز اختتامیه را بدهکار می کنیم. سپس تمام حساب هایی که دارای مانده بستانکار هستند را بدهکار، و حساب تراز اختتامیه را بستانکار می کنیم.

افتتاح حساب های دائمی در ابتدای سال مالی جدید

ثبت مربوط به افتتاح حساب های دائمی دقیقا برعکس ثبت مربوط به انتقال آنها در پایان سال است. بدین صورت که حساب هایی که در تراز اختتامیه مانده بدهکار دارند بدهکار، و حساب تراز افتتاحیه بستانکار می شود. سپس حساب هایی که در تراز اختتامیه مانده حساب بستانکار دارند را بستانکار، و حساب تراز اختتامیه را بدهکار می کنیم.

تفاوت بین چرخه حسابداری و چرخه بودجه چیست؟

تفاوت اصلی بین چرخه حسابداری و چرخه بودجه در این است که چرخه حسابداری معاملات را پس از وقوع آنها جمع آوری و ارزیابی می کند. چرخه بودجه برآوردی از درآمد و هزینه در یک دوره زمانی مشخص در آینده است که هنوز اتفاق نیفتاده است. یک چرخه بودجه می تواند از صورت های حسابداری گذشته برای کمک به پیش بینی درآمد و هزینه ها استفاده کند.

برخی از مزایا و معایب حسابداری چیست؟ هشت مرحله مهم چرخه حسابداری

برخی از مزایای حسابداری این است که در امور مالیاتی، تصمیم‌گیری، ارزیابی کسب‌وکار کمک می‌کند و اطلاعاتی را در اختیار طرف‌های مهم مانند سرمایه‌گذاران و مجریان قانون قرار می‌دهد. برخی از معایب این است که اطلاعات می توانند سوگیری باشند، می توان تا حدی تخمین زد، می توان دستکاری کرد، و واحدهایی که برای اندازه گیری عملکرد تجاری استفاده می شوند، یعنی پول نقد، تغییر در ارزش.

نتیجه گیری

در این مقاله به آخرین مرحله چرخه حسابداری در ایران بحث شد . با به انتها رسیدن این مطلب، شما بینندگان عزیز می توانید برای مشاهده و خواندن دیگر مقالات در این زمینه به صفحه مقالات مراجعه کنید. و همچنین  در ادامه مطالب بعدی بیشتر درباره موضوعات خاص مشاغل و مطالب مرتبط با حسابداری صحبت خواهیم کرد با ما همراه باشید.
آخرین مرحله چرخه حسابداری در ایران

بیشتر بخوانید  فعالیت های دایره حسابداری مالی

 

One thought on “آخرین مرحله چرخه حسابداری در ایران

  1. اشتراک ها: ده نکته کلیدی برای شروع مطالعه حسابداری - فرتاک حساب

دیدگاهتان را بنویسید

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.