آیا با استانداردها و اصول حسابداری و معنی و اهمیت آنها آشنا هستید؟

آیا با استانداردها و اصول حسابداری و معنی و اهمیت آنها آشنا هستید ؟

آموزش حسابداری از مقدماتی تا پیشرفته قسمت چهارم

با سلام دوستان و همراهان گرامی در ادامه مباحث آموزش مهارت های دفترداری و حسابداری “روابط حسابداری با دفترداری معنا، تعریف و اهداف و نقاط مشترک و تفاوت ها بخش اول” در این مقاله میخواهیم مباحث تشریح اهمیت اصول واستانداردهای حسابداری را بیشتر بسط دهیم با ما همراه باشید.

اصول حسابداری

اصول حسابداری به شیوه های رایجی اشاره دارد که به طور جهانی در ثبت و ارائه اطلاعات حسابداری واحد تجاری دنبال می شود. آنها مانند آداب و رسوم، سنت ها و غیره در یک جامعه رعایت می شوند. کنوانسیون های حسابداری از طریق رویه منظم و مداوم در طول سالیان تکامل یافته اند تا ثبت یکنواخت در دفاتر حسابداری را تسهیل کنند. کنوانسیون های حسابداری به مقایسه داده های حسابداری واحدهای تجاری مختلف یا یک واحد برای دوره های مختلف کمک می کند.مهمترین اصولی که برای مدت طولانی مورد استفاده قرار گرفته اند عبارتند از:
اصول ثبات رویه 
اصول افشای کامل 
اصول اهمیت
اصول محافظه کاری

اصل ثبات وریه ها

اصل ثبات رویه ها به این معنی است که از اصول حسابداری یکسانی باید برای تهیه صورتهای مالی سال به سال استفاده شود. هنگامی که مقایسه ای بین آنها در یک دوره زمانی وجود داشته باشد، می توان از صورت های مالی همان شرکت نتیجه گیری معناداری گرفت. اما این تنها زمانی امکان‌پذیر است که رویه‌ها و رویه‌های حسابداری که توسط شرکت دنبال می‌شود، یکنواخت و ثابت در یک دوره زمانی مشخص باشد. اگر از رویه ها و رویه های حسابداری متفاوتی برای تهیه صورت های مالی سال های مختلف استفاده شود، نتیجه قابل مقایسه نخواهد بود.

به طور کلی صاحبان کسب و کار سال به سال از روش ها یا روش های کلی زیر پیروی می کند. استانداردها و اصول حسابداری

در هنگام استهلاک دارایی های ثابت یا ارزش گذاری سهام فروخته نشده، پس از استفاده از یک روش خاص، باید سال به سال دنبال شود تا صورت های مالی قابل تجزیه و تحلیل و مقایسه باشد، مشروط بر اینکه استهلاک دارایی های ثابت شارژ شود یا سهام فروخته نشده با استفاده از ارزش گذاری شود. روش خاص سال به سال این موضوع را می‌توان به صورت زیر توضیح داد: در صورت اخذ استهلاک از دارایی‌های ثابت، حسابدار می‌تواند تصمیم به اتخاذ یکی از روش‌های استهلاک مانند روش ارزش کاهشی یا روش خط مستقیم بگیرد.

به همین ترتیب، در صورت ارزیابی سهام پایانی، می توان آن را به قیمت تمام شده واقعی یا قیمت بازار یا هر کدام کمتر ارزیابی کرد. با این حال فلزات گرانبها مانند طلا، الماس، مواد معدنی معمولاً فقط به قیمت بازار ارزش گذاری می شوند.

انواع ثبات رویه
سه نوع ثبات رویه وجود دارد که عبارتند از:

۱) ثبات رویه عمودی (سازمان یکسان): در گروه صورتهای مالی مرتبط یک سازمان در همان تاریخ یافت می شود. زمانی اتفاق می‌افتد که دارایی‌های ثابت به قیمت بهای تمام شده نشان داده شود و در صورت سود و زیان مرتبط نیز استهلاک بهای تمام شده تاریخی دارایی‌ها محاسبه شود.
۲) ثبات رویه افقی (بر اساس زمانی): این سازگاری باید بین صورتهای مالی یک واحد تجاری از دوره ای به دوره دیگر یافت شود. بنابراین، به مقایسه عملکرد تجارت بین دو سال یعنی سال جاری با سال گذشته کمک می کند.
۳) ثبات رویه بعدی (دو سازمان در یک تجارت): این سازگاری را می توان در اظهارات دو واحد تجاری مختلف در یک دوره یافت. این نوع سازگاری به مقایسه عملکرد یک واحد تجاری با واحد تجاری دیگر در همان تجارت و در همان تاریخ کمک می کند.

بیشتر بخوانید  تجزیه و تحلیل جریان نقدی: چگونه با استفاده از این ابزار مهم، عملکرد مالی شرکت

بنابراین، طبق این اصل باید هر ساله روشهای حسابداری یکسانی در تهیه صورتهای مالی اتخاذ شود. اما این بدان معنا نیست که یک روش حسابداری خاص پس از اتخاذ هرگز قابل تغییر نیست. هر زمان که تغییر در روش ضروری باشد، باید از طریق یادداشت های توضیحی در صورتهای مالی آن سال افشا شود.

فواید بکارگیری اصل ثبات رویه ها 
تجزیه و تحلیل مقایسه ای صورت های مالی را تسهیل می بخشد.
این یکنواختی در شارژ استهلاک دارایی های ثابت و ارزش گذاری سهام پایانی را تضمین می کند.

اصل افشای کامل

اصل افشای کامل مستلزم آن است که تمام حقایق با اهمیت و مرتبط در مورد صورتهای مالی باید به طور کامل افشا شود. افشای کامل به این معنی است که باید اطلاعات حسابداری به طور کامل، منصفانه و کافی افشا شود. کافی یعنی مجموعه کافی از اطلاعات برای افشای. منصفانه بیانگر رفتار عادلانه با کاربران است. کامل به ارائه کامل و دقیق اطلاعات اشاره دارد. بنابراین، قرارداد افشای کامل پیشنهاد می کند که هر صورت مالی باید تمام اطلاعات مربوطه را به طور کامل افشا کند. اجازه دهید آن را به کسب و کار مرتبط کنیم. کسب و کار اطلاعات مالی را در اختیار همه اشخاص ذینفع مانند سرمایه گذاران، وام دهندگان، اعتباردهندگان، سهامداران و غیره قرار می دهد.
به همین ترتیب، سایر طرف ها نیز بر اساس نیاز خود به اطلاعات مالی علاقه مند خواهند شد. این امر در صورتی امکان پذیر است که صورت های مالی تمام اطلاعات مربوطه را به طور کامل، منصفانه و کافی افشا کند.

به یک مثال توجه کنیم :  طبق حساب‌ها، فروش خالص ۱,۵۰۰,۰۰۰ است، برای افراد علاقه‌مند مهم است که میزان فروش ناخالص را بدانند که ممکن است ۲,۰۰۰,۰۰۰ و بازده فروش ۵۰۰,۰۰۰ باشد. افشای ۲۵ درصد بازده فروش ممکن است به آنها کمک کند تا موقعیت واقعی فروش را پیدا کنند.
بنابراین، هر جزئیاتی که در دسترس است، باید صادقانه ارائه شود. اطلاعات تکمیلی نیز باید در صورتهای مالی ذکر شود. به عنوان مثال، در ترازنامه مبنای ارزیابی دارایی ها مانند سرمایه گذاری ها، موجودی ها، زمین و ساختمان و غیره باید به وضوح بیان شود.
به همین ترتیب، هرگونه تغییر در روش استهلاک یا ذخیره بدهی های معوق یا ایجاد هرگونه ذخیره نیز باید به وضوح در ترازنامه نشان داده شود.
بنابراین، برای دستیابی به هدف حسابداری، کلیه معاملات یک واحد تجاری و هرگونه تغییر در رویه ها، روش ها و رویه های حسابداری به طور کامل ثبت و در حسابداری ارائه می شود.

بیشتر بخوانید  اختلاف حساب در حسابداری

فواید بکارگیری اصل افشای کامل استانداردها و اصول حسابداری
به مقایسه معنادار صورت های مالی واحدهای تجاری مختلف کمک می کند.
این می تواند در مقایسه صورت های مالی سال های مختلف یک واحد تجاری نیز کمک کند.
این اصل کمک بزرگی به سرمایه گذاران و سهامداران برای تصمیم گیری سرمایه گذاری می کند.
اصل افشای کامل اطلاعات قابل اعتمادی را ارائه می دهد.

اصل اهمیت

اصل اهمیت بیان می کند که برای معنی دار شدن صورت های مالی، فقط حقایق بااهمیت یعنی اطلاعات مهم و مرتبط باید در اختیار استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری قرار گیرد. سؤالی که در اینجا مطرح می شود این است که یک اهمیت مادی چیست. ماهیت یک اهمیت به ماهیت و میزان آن بستگی دارد. اهمیت مادی به معنای اطلاعاتی است که بر تصمیم کاربر آن تأثیر می گذارد.

به عنوان مثال، یک تاجر در حال خرید و فروش کالاهای الکترونیکی است. او برای تجارت خود تلویزیون، یخچال، ماشین لباسشویی، کامپیوتر و غیره خریداری می کند. او در خرید این اقلام قسمت بیشتری از سرمایه خود را مصرف می کند. این موارد اقلام قابل توجهی هستند. بنابراین، این موارد باید با جزئیات در دفاتر ثبت شود. در عین حال برای انجام کارهای روزمره اداری، خودکار، مداد، جعبه کبریت، چوب معطر و غیره را خریداری می کند. برای این کار مقدار بسیار کمی از سرمایه خود را مصرف می کند. اما حفظ جزئیات هر خودکار، مداد، جعبه کبریت یا سایر اقلام کوچک اهمیت چندانی ندارد. این اقلام اقلام بی اهمیت هستند و از این رو باید جداگانه ثبت شوند.
بنابراین، مواردی که در ثبت جزئیات اهمیت قابل توجهی دارند، حقایق مادی یا موارد مهم نامیده می شوند. مواردی که اهمیت کمتری دارند، حقایق غیر مادی یا موارد بی اهمیت هستند.
بنابراین طبق این اصل ، اقلام مهم و بااهمیت باید در سرفصل مربوطه ثبت شوند و کلیه معاملات غیر مادی یا بی اهمیت باید در یک سر حسابداری متفاوت ثبت شوند.

فواید بکارگیری اصل اهمیت
به کاهش خطاهای محاسباتی کمک می کند.
این به معنادارتر کردن صورت های مالی کمک می کند.
باعث صرفه جویی در زمان و منابع می شود.

اصل محافظه کاری

این اصل بر این پایه استوار است که “سودی را پیش بینی نکنید، اما تمام زیان های احتمالی را تامین کنید”. راهنمایی برای ثبت تراکنش ها در دفاتر حساب ها ارائه می کند. این بر اساس سیاست بازی امن در رابطه با نمایش سود است. هدف اصلی این کنوانسیون نشان دادن حداقل سود است. سود نباید زیاده روی شود. اگر سود بیشتر از حد واقعی باشد، ممکن است منجر به تقسیم سود از سرمایه شود. این سیاست منصفانه نیست و منجر به کاهش سرمایه بنگاه می شود.

بنابراین، این اصل به وضوح بیان می کند که سود تا زمانی که محقق نشده باشد، نباید ثبت شود. اما اگر کسب و کار در آینده نزدیک ضرری را پیش بینی می کند، باید برای آن در دفاتر پیش بینی شود.
به عنوان مثال، ارزش گذاری سهام بسته به بهای تمام شده یا قیمت بازار هر کدام که کمتر باشد، ایجاد ذخیره برای بدهی های مشکوک الوصول، تنزیل بدهی ها، حذف دارایی های نامشهود مانند سرقفلی، حق ثبت اختراع و غیره. کنوانسیون محافظه کاری ابزار بسیار مفیدی در شرایط عدم اطمینان و تردید است.

بیشتر بخوانید  آیا برای حسابداری بهای تمام شده استانداردهایی وجود دارد ؟

فواید بکارگیری اصل محافظه کاری استانداردها و اصول حسابداری
این اصل به تعیین سود واقعی کمک می کند.
در شرایط عدم اطمینان و تردید مفید است.
به حفظ سرمایه شرکت کمک می کند.

اصول پذیرفته شده عمومی حسابداری (GAAP) و استانداردهای حسابداری

به منظور حفظ یکنواختی و یکنواختی در سوابق حسابداری در سراسر جهان، قوانین و اصول خاصی تدوین شده است که عموما مورد قبول حرفه حسابداری است. این قواعد/اصول به نام‌های مختلفی از قبیل اصول، مفاهیم، ​​قراردادها، فرض‌ها، مفروضات نامیده می‌شوند.
این قواعد/اصول بر اساس مقبولیت عمومی آنها ارزیابی می شوند تا مقبولیت جهانی. از این رو، آنها را عموماً اصول حسابداری پذیرفته شده عمومی (GAAP) می نامند.
اصطلاح “به طور کلی پذیرفته شده” به این معنی است که این اصول باید دارای پشتوانه باشند که عموماً از طرف نهادهای حرفه ای حسابداری می آید.
بنابراین، اصول حسابداری پذیرفته شده عمومی (GAAP) به قوانین یا دستورالعمل های اتخاذ شده برای ثبت و گزارشگری اشاره دارد.
معاملات تجاری صورتهای مالی این اصول بر اساس تجارب گذشته، استفاده ها یا آداب و رسوم و غیره در طی یک دوره زمانی طولانی تکامل یافته اند. از این اصول به عنوان مفاهیم و قراردادها نیز یاد می شود که قبلاً در مورد آنها صحبت شده است.

استانداردهای حسابداری: مفهوم و اهداف استانداردها و اصول حسابداری
اصطلاح استاندارد به رشته ای اشاره می کند که هم دستورالعمل ها و هم معیارهایی را برای ارزیابی ارائه می کند. استانداردهای حسابداری به عنوان دستورالعمل، شیوه های یکسان و تکنیک های رایج حسابداری را ارائه می کنند. به عنوان یک قاعده کلی، استانداردهای حسابداری برای همه شرکت های بزرگ قابل اجرا است. آنها از تاریخ مشخص شده در استانداردها عملیاتی می شوند.

وظیفه اصلی هیئت تدوین کننده استانداردهای حسابداری شناسایی مناطقی است که در آنها یکنواختی در استانداردها لازم است و تهیه پیش نویس استانداردها پس از گفتگو با نمایندگان دولت، شرکت های بخش دولتی، صنایع و سایر آژانس ها.

در سال های اولیه، استانداردها ماهیت توصیه ای دارند. هنگامی که آگاهی در مورد مزایا و ارتباط استانداردهای حسابداری ایجاد شد، اقداماتی برای اجباری کردن استانداردهای حسابداری برای همه شرکت ها انجام می شود. در صورت عدم رعایت، شرکت ها موظفند دلایل انحراف و اثرات مالی آن را افشا کنند.

نتیجه گیری

در این مقاله سعی کردیم که شما را با اصول حسابداری و اهمیت بکارگیری آنها و همچنین تشریح اهمیت بکارگیری استانداردهای حسابداری آشنا کنیم ، با توجه به اینکه این موضوعات زنجیره وار دنباله همدیگر هستند از شما علاقه مندان خواهشمند است به ترتیب این مقالات را مطالعه نموده و ادامه مطالب را دنبال کنید تا بیشترین بهره را بگیرد همچنین ما را از نظرات و پیشنهادات خود بی خبر نگذارید .

3 دیدگاه برای “آیا با استانداردها و اصول حسابداری و معنی و اهمیت آنها آشنا هستید؟

  1. اشتراک‌ها: چرا حسابداری به اصول پذیرفته شده نیاز دارد ؟ - فرتاک حساب

  2. اشتراک‌ها: اصل محافظه‌کاری و سودآوری گزارش شده - فرتاک حساب

  3. اشتراک‌ها: مزایا و معایب بکارگیری استانداردهای بین المللی حسابداری (pdf) - فرتاک حساب

دیدگاهتان را بنویسید