ارسال گزارش فصلی / صورت معاملات فصلی موضوع ماده ۱۶۹

ارسال گزارش فصلی / صورت معاملات فصلی موضوع ماده 169

ارسال گزارش فصلی / صورت معاملات فصلی موضوع ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم

پایان هر فصل از سال، مؤدیان حقیقی و حقوقی با یکی از مهم‌ترین تکالیف مالیاتی که کلیه فعالان اقتصادی، ثبت و ارسال معاملات فصلی است. ماجرای ارسال صورت معاملات فصلی ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات</a>) روبرو هستند که این خود نگرانی و آشفتگی ذهنی زیادی برایشان ایجاد می‌کند. صورت معاملات فصلی، یک صورتحساب مالیاتی است که تمرکز آن روی بعضی از مشاغل خاص است.  به این ترتیب مودیان باید کلیه اطلاعات مربوط به کلیه خرید و فروش‌ها از جمله صادرات و واردات و کلیه قراردادها از جمله اجاره خود را به سازمان مالیاتی گزارش نمایند. این گزارشگری به دو روش آنلاین و آفلاین انجام می‌شود. در این مقاله قصد داریم شما را با <strong>ارسال آنلاین معاملات فصلی</strong> آشنا نماییم. لذا برای انجام این کار ملزم به کمک گرفتن از سایر اشخاص متبحر در این امر می‌شوند، که این خود در برگیرنده زمان و هزینه‌هایی می‌باشد. لذا ما در اینجا آموزش ارسال صورت معاملات فصلی را بصورت کامل توضیح دهیم. با ما همراه باشید. صورت معاملات فصلی

منظور از گزارشات فصلی ثبت و ارسال اطلاعات مربوط به خرید، فروش، قراردادها، اطلاعات مربوط به صادرات و واردات، بیمه، حمل و نقل و… است که باید در فصل به فصل (هر سه ماه) تهیه و اداره دارایی ارائه شود. گزارشات فصلی را می‌توان در بازه زمانی یک ماه و نیم پس از پایان هر فصل ارسال کرد.

قبل از آموزش نحوه ارسال آنلاین معاملات فصلی، توجه شما را به برخی قوانین و اصطلاحات این زمینه آشنا می نماییم.

نکات اصلی گزارشات فصلی مطابق ماده ۱۶۹ مالیات های مستقیمکه در آن ذکر شده اند:

تمام سازمان ها و شرکت های خصوصی که کار خرید و فروش انجام می‌ دهند باید صورت آن را حداکثر تا یک ماه بعد از انجام معامله به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. انجام این کار می تواند به صورت الکترونیکی و یا به صورت کاغذی و یا در قالب سی دی انجام گیرد. آن چه که در این مورد اهمیت دارد ارسال مدارک در موعد مقرر شده است که در غیر این صورت مشمول جریمه ارسال مدارک با تاخیر خواهید شد.

در یک قسمت از ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم ذکر شده است که معامله های کوچک تر که میزان آن ها تا ۱۰ درصد حد نصاب مقرر شده باشد، لازم نیست به صورت ماهانه ارسال گردند و مودیان مالیاتی می توانند لیست و فهرست آن ها را به شکل کلی و در بازه زمانی فصلی و هر سه ماه یک بار ارسال نمایند. در واقع تمام خرید و فروش های کوچک به صورت هم زمان و هر سه ماه یک بار ارسال می گردند.
مودیان مالیاتی که صورت معاملات فصلی خود را ارسال می کنند باید کارت اقتصادی دریافت کنند و مدارک خود را همراه با کد اقتصادی به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند تا پذیرش شود. در صورتی که کارت اقتصادی دریافت نگردد، مدارک ارسال شده توسط مودی از طرف سازمان امور مالیاتی مورد پذیرش قرار نخواهند گرد.

بیشتر بخوانید  جدول معافیت مالیات حقوق سال 1401

مهلت ارسال معاملات فصلی

با توجه به اینکه کلیه تکالیف مالیاتی دارای زمان خاصی جهت ارسال به اداره امور مالیاتی می باشد ارسال گزارش معاملات فصلی از این موضوع جدا نمی باشد :

بر اساس ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم، مودیان مالیاتی موظفند صورت معاملات خود را پس از پایان هر فصل (دوره ۳ ماهه)، به سازمان مالیاتی گزارش نمایند. مهلت ارسال گزارشات فصلی، ۴۵ روز پس از پایان هر فصل خواهد بود. عدم ارسال در مهلت مقرر، مشمول جرائم سنگینی خواهد بود.

نکته: ارسال صورت معاملات فصلی یک تکلیف صرفا گزارشی است؛ مودی تنها موظف است مشخصات خرید و فروش خود را بدون اعمال هیچ گونه تغییری به حوزه مالیاتی گزارش نماید.

مشمولین ارسال گزارشات فصلی

با توجه به این که دانستید گزارشات فصلی چیست، باید مشمولین ارسال آن را نیز بدانید.

طبق تبصره ۳ ماده ۱۶۹ ق.م.م که به گزارشات معاملات فصلی اختصاص دارد، سه دسته از مشاغل می بایست به صورت فصلی گزارشات معاملات خود را ارسال نمایند که این سه دسته شامل گروه های زیر می باشند:

اشخاص حقوقی ( شرکت ها )
اشخاص حقیقی ( مشاغل ) گروه اول
صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده

معافیت در ارسال فهرست معاملات فصلی

توجه شود که طی دادنامه شماره ۲۴۶۱ تا ۲۴۶۳ دیوان وبخشنامه ۲۱۰/۴۹۳۵۷ مورخ ۹۸/۱۰/۱ ،بند ج ماده ۹ ایین نامه اجرایی تبصره ۳ ماده ۱۶۹ ق م م (صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده) مشمول ارسال صورت معاملات فصلی نیستند.

ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم دارای معافیت هایی می باشد که برای برخی مشاغل جهت ارسال گزارشات فصلی استثنا قائل می شود. این معافیت ها شامل موارد زیر می باشد

  • فروش کالا و خدمات به مصرف کننده نهایی
  • معامله با مشمولین ماده ۸۱ ( شاغلین حوزه های کشاورزی، دام پروری، دام داری، پرورش ماهی و زنبور عسل و … )
  • معامله با اشخاص حقیقی با مبلغ تا ۵ درصد حد نصاب « معامله های کوچک موضوع قانون برگزاری مناقصه ها » ( این مبلغ در سال ۹۸،
  • شانزده میلیون و چهارصد هزار ریال بوده است. )‌
  • خرید از فروشندگانی که ملزم به ثبت نام در نظام مالیاتی نیستند. ( ارگان ها و نهاد های دولتی )
بیشتر بخوانید  تبصره ماده ۱۰۰ مالیات سال ۱۴۰۰

به جز این موارد، معافیت هایی نیز برای برخی از معامله های مودیان ذکر شده است:

  • خرید و فروش و سود و کارمزد اوراق بهادار
  • خرید و فروش سهام الشکره و حق تقدم سهام یا سهام الشرکه
  • سود و کارمزد جریمه های بانک ها، صندوق تعاون، صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی، موسسه های اعتباری غیر بانکی مجاز و صندوق های قرض الحسنه
  • حق عضویت اعضا مجامع حرفه ای، احزاب و انجمن ها و تشکل های غیر دولتی دارای مجوز از مراجع ذی صلاح
  • کمک ها، جوایز و هدیه های بلاعوض
  • مبالغی که با عنوان جرائم و خسارات، انواع عوارض و مالیات ( به جز مالیات و عوارض مالیات بر ارزش افزوده )، حق ثبت، حق تمبر، حقوق گمرکی و مواردی مانند این ها به دستگاه های اجرائی پرداخت می گردد.
  • وجود پرداختی بابت حق شارژ و نگهداری ساختمان محل فعالیت و آبونمان های پرداختی

 

بخشنامه موارد عدم شمول دستورالعمل اجرائی ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم

حد نصاب معاملات کوچک

سازمان مالیاتی همه ساله مبلغی را به عنوان حد نصاب معاملاتتعیین می‌کند. به این ترتیب مودیان مالیاتی می‌توانند فاکتورهایی که مبلغ آنها کمتر از ۵% حد نصاب معاملات کوچک است، به صورت تجمیعی در معاملات فصلی</a> ثبت نمایند. در ثبت تجمیعی معاملات مجموع مبالغ فاکتورها مد نظر است؛ در نتیجه نیاز به درج برخی اطلاعات طرف مقابل مانند کد اقتصادی او نیست.

روشهای گزارش و ارسال صورت معاملات فصلی

سازمان امور مالیاتی جهت تسهیل در امور مودیان مالیاتی، عملیات الکترونیک مالیاتی را راه‌اندازی نموده است. به این ترتیب، مودیان مشمول برای ارسال صورت معاملات فصلی خود اقدام میکنند. صورت معاملات فصلی

دو روش برای ثبت و ارسال اطلاعات معاملات فصلی در سامانه سازمان امور مالیاتی کشور پیش‌بینی شده است.

روش برخط یا ارسال اطلاعات معاملات فصلی به صورت آنلاین

این روش برای آن دسته از مودیانی می‌باشد که در سامانه الکترونیکی ثبت‌نام مودیان، حداقل مرحله پیش ثبت‌نام و اعتبار‌سنجی مربوطه را پشت سر گذاشته و کد کاربری و کلمه عبور مرحله دوم را از طریق پاکات پستی مخصوص مربوطه دریافت نموده‌اند. برای این دسته از مودیان گرامی با ورود به سامانه، امکان ثبت هر یک از فرم‌های زیر برحسب نوع اطلاعات فراهم می‌باشد:

  • ثبت گزارش خرید
  • ثبت گزارش فروش
  • ثبت اطلاعات پرداخت قراردادها
  • ثبت گزارش امتناع
بیشتر بخوانید  مراحل ثبت پایانه فروش دستگاه کارتخوان در پرونده مالیاتی

پس از تکمیل اطلاعات هر فرم با استفاده از ثبت نهایی، اطلاعات در سیستم ثبت و امکان هیچگونه تغییر یا ورود مجدد نیست.

روش غیر برخط یا ارسال اطلاعات معاملات فصلی به صورت آفلاین

مودیانی که از سیستم‌های رایانه‌ای خرید و فروش استفاده می‌نمایند، می‌توانند در سامانه اینترنتی سازمان امور مالیاتی قالب مورد نظر این سازمان را با هماهنگی متخصصین مربوطه به ویژه تولیدکنندگان این گونه نرم‌افزارها به طور مستقیم از سیستم کامپیوتری خود دریافت و در قالب مذکور وارد (Import ) نمایند، و با استفاده از نرم‌افزار کنترلی و ارسال اطلاعات با اتصال به شبکه اینترنت مبادرت به ارسال اطلاعات به طور یکجا نموده و رسید دریافت نمایند.

این روش با کمک نرم افزار TTMS انجام می‌شود؛

نحوه ارسال آفلاین صورت معاملات فصلی به این صورت است:

دانلود و نصب نرم افزار از سایت سازمان مالیاتی
بارگذاری فایل مربوط به اطلاعات معاملات
ارسال اطلاعات وارد شده به نرم افزار به صورت یکجا و با استفاده از شبکه اینترنت

نتیجه گیری

در اینجا به یکی از تکالیف مهم در امور مالیاتی یعنی گزارش معاملات فصلی بحث شد. معاملات فصلی درواقع همان جزییات خرید و فروش صاحبان کسب و کار بوده که باید در قالب یک گزارش در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار بگیرد. در ابتدای این مقاله قوانین مربوط به گزارش معاملات فصلی را ذکر کردیم و همچنین عنوان کردیم که در صورت عدم ارسال این گزارش، افراد مشمول چه جرایمی خواهند شد. در ادامه نیز به مهلت ارسال این نوع گزارش و همچنین افراد مشمول اجرای آن اشاره کردیم. روشهای ارسال گزارش معاملات فصلی در پایان این مقاله مورد بررسی قرار گرفت و دو شیوه‌ای که سازمان امور مالیاتی در پورتال خود برای مودیان فراهم کرده است را شرح دادیم. با ما همراه باشید تا در ادامه روش های ارسال بصورت آنلاین و آفلاین را در پست های بعدی تشریح نماییم.

1 دیدگاه برای “ارسال گزارش فصلی / صورت معاملات فصلی موضوع ماده ۱۶۹

  1. اشتراک‌ها: مقابله با فرار مالیاتی ممکن است ؟ - فرتاک حساب

دیدگاهتان را بنویسید